Повернутися до звичайного режиму

20 квітня – Український День навколишнього середовища (День довкілля)

Щороку в третю суботу квітня відзначається Український день довкілля. Це свято з'явилося завдяки підписанню спеціального президентського указу в 1999 році.

Український день довкілля організовується спеціальним комітетом, який займається підготовкою тематичних заходів, пов'язаних з висадкою рослин в лісах і парках, прибиранням паркових територій, плануванням скверів, газонів, клумб в населених пунктах, ліквідацією стихійних звалищ в громадських місцях, місцях відпочинку і дозвілля.

У нашому житті охорона природи має надзвичайно важливе значення. Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою. Господарська діяльність людини змінює ландшафти, порушує зв'язки в природі, що встановлювалися протягом мільйонів років. І природа часто не в змозі відновити порушену рівновагу.

Тепер, у період бурхливого розвитку науки і техніки, для блага самої ж людини необхідно, щоб її взаємодія з природою відбувалася в ро­зумних межах.

Відомо, що забруднення атмосферного повітря спричинює зміну термічного режиму, завдає шкоди здоров'ю людини. Рівень забруднення атмосфери залежить від об'ємів неконтрольованих промислових викидів у повітря.Ліси, окрім свого естетичного значення, відіграють роль регенератора кисню повітря. Крім того, ліс забезпечує рівновагу кругообігу води.

Ми не можемо уникнути втручання в навколишнє середовище. Часто ми завдаємо шкоди природі: погіршуються умови життя рослин, тварин, людей.

Олександрійське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає «відплачувати» природі своєю увагою та добротою, адже ми повинні пам'ятати, що природа щедра до нас. Все, що ми маємо сьогодні – це усе від неї!

ПАМ'ЯТКА
про дбайливе ставлення
до природного багатства
1.Кожний зелений листок, кожна травинка виділяє в повітря кисень. Ним ми дихаємо,без нього немає життя. Не топчи, не зривай рослини!

2.Найкраща квітка та, яка квітує там, де зросла. Не знищуй її!

3.Гриби, отруйні для людини, для лісових мешканців – ліки і харч. Чим більше влісі різних грибів, тим він затишніший, в ньому краще й вище ростуть дерева. Незнищуй неїстівних грибів!

4. Негаласуй у весняному лісі, не вмикай надто го­лосно музику. Ти злякаєш пташку,вона злетить з гнізда. Яєчка, які вона насиджувала, захолонуть і з них ніколине виведуться пташенята. Краще послухай голоси лісу!

5.Якщо ти знайшов гніздечко – не чіпай його, бо пташка може залишити гніздо,навіть якщо там відкла­дено кілька яєць. Поспостерігай за гніздом потайки, і типомітиш багато цікавого.

6. Нелови барвистих метеликів, що літають над квітами. Вони схожі на казковібарвисті квіти і нікому не зав­дають шкоди.

7.Найчистіша і найсмачніша вода – джерель­на. Подивись, як схиляються надджерелом трави і квіти, кущі і дерева. Вони оберігають його від пе­ресихання,захищають від бурі. Не скаламуть дже­рело! Охороняй його чистоту! Чиста вода – великебагатство.

8. Тихочеш принести додому лісові квіти? Зривай їх тільки тоді, коли зберешся йтидодому, і пам'ятай: скромний, невеличкий букет – ознака гарного смаку йсвідомості людини, бережливості й доброти. А про що свідчить оберемок лісовихквітів?

9. Щобзнищити молоде дерево, потрібні хвилини, а виростити його – роки. Не ламайчеремхи, не каліч інших квітучих дерев, кущів!

10.Рана на рослині – рана на живому. Якщо ти набираєш букет лісових суниць, знай:скільки гілочок у букеті – на стількох рослинах залишилися рани, і всі вонидовго хворітимуть, а багато з них загинуть.

11.Ніщо так згубно не впливає на все живе, як вогонь. Байдужість, що призвела допожежі – злочин і перед природою, і перед людьми. Простеж, щоб у лісі незалишилося навіть іскри від багаття.

12.Покинута консервна банка, скло можуть поранити лісового звіра і призвести дойого загибелі. На­гріте сонцем скло може стати причиною пожежі. Не залишайпісля себе сміття в лісі! Нехай твоє місце відпочинку буде чистим. Рештки їжізалиш для пташок на сухих гілках, для звірів – на пеньку, для комах – на землі.
Олександрійське міське управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області
Кiлькiсть переглядiв: 513